MYT: Alla kan starta och driva ett företag!

Antal företag som startar i Sverige varje månad ökar. Vi får fler och fler företag. Och fler och fler uppmuntrar oss att starta företag. Ett exempel är Arbetsförmedlingen som ger detta råd till arbetssökande.

Denna trend finns inte bara i Sverige, men i hela Europa och många andra delar av världen. Vi är på väg bort från industrisamhället där samhället och storföretagen ”tar ansvar för oss” till att vi alla får ta mer och mer ansvar för vår egen sysselsättning. Något som vi gjorde före industrialismen. Detta ger oss båda nya möjligheter och nya utmaningar.

Är det rätt att alla kan starta och driva ett företag? Mitt svar är primärt nej. Med det menar jag att alla kan teknisk starta ett företag, alla kan ha en ide som de själv har tagit fram, fått från andra eller önskar kopiera en befintlig verksamhet. Ja, det finns även siter på Internet där du kan hitta affärsidéer. Det är inte det svåra. Det svåra är heller inte att ”tekniskt” starta ett företag. För det finns mycket hjälp att få av olika myndigheter, föreningar etc. Så det kan alla göra!

Men, det som inte alla har, det är kompetens i företagandet. Vad som krävs för att driva ett företag, ett lyckat företag. Dvs. ett företag som ägaren kan leva av. Det är här som jag brinner för att tillföra kompetens om företagandet.

Jag tror att det finns ett stort behov av företagarkompetens hos många entreprenörer och företagare. Ofta har någon startat ett företag för de är mycket duktiga i sitt yrke, som snickare eller programmerare, men det har ingen erfarenhet av att driva företag eller vara ledare. Det är många företag som inte får uppleva att bli 3 år och än mindre 10 år. Därför har jag tagit fram SuperBusiness som är ett utbildningskoncept för entreprenörer och företagare.

SuperBusiness innehåller viktiga framgångsfaktorer för företagare! Du kan läsa mer om detta på min hemsida http://www.farnes.se/super-business-acacemy/