Affärsplanering – en viktig nyckel för att nå dina mål

Om du inte har några mål, hur vet du då vart du ska gå eller vad du ska göra?

Om dina mål inte är tydliga, hur vet du då att du prioriterar rätt saker och rör dig närmare och närmare dina mål?

Snart står 2014 framför dörren och bankar på. Önskar du att nå flera och större mål 2014 så bör du börja din affärsplanering nu. Ja, för att börja i december kan fort bli tokigt, då andra prioriteringar kommer in och tar din tid och uppmärksamhet.

Vad är viktigt när du gör affärsplanering? Ja, formen är inte viktig. Det är innehållet som är viktigt. Och att det, dvs. innehållet, är tydligt, ja ”crystal clear”.

Jag rekommenderar dig att minimum göra en affärsplan i PowerPoint, ja, enkelt med en bild för var och en av följande punkter:

Vart strå jag nu, vad är jag bra på, vad behöver jag bli bättre på, vad behöver jag hjälp med, omsättning, vinst

Vision, vad är min vision med företaget, verksamheten, mina produkter och jag och mitt liv

Mål, vad vill du uppnå om 3 månader, 1 år och 3 år. Gör målen tydliga och kraftfulla, Säkra att de är enkla och mätbara. Sett flera mål inom flera olika områden, som till exempel, omsättning, antal kunder, antal partners etc.

Strategier, strategi är hur du tar dig från där du är till dit du vill. Vilka strategier vi du använda för marknadsföring och försäljning? Vilka kanaler, på vilket sätt? Samarbetspartners?

I tillägg är det viktigt att du ”fyller dig” dig med din vision och dina mål. Att du verkligen tar de in i din hjärna och i ditt hjärta, dvs. att du alltid är medveten om dina mål. Du kan göra detta på olika sätt, men ett sätt är att skriva ut din vision och dina mål och titta på de varje morgon.

Lycka till!

 

AP